De uitrol van een grootschalig CO₂-pijpleidingnetwerk in België is officieel van start gegaan. In het havengebied van Antwerpen zijn de werkzaamheden voor de eerste fase begonnen aan een infrastructuurproject dat cruciaal is voor de opvang, het transport en de opslag van CO₂ (CCUS). Dit initiatief, gedragen door Fluxys c-grid Antwerp, met als partners Fluxys Belgium, Pipelink en Air Liquide, vormt een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een koolstofarme industrie.

Hoewel deze eerste fase zich afspeelt buiten de regio van North Sea Port, onderstreept het project het bredere perspectief: de ontwikkeling van een flexibel, grensoverschrijdend CO₂-netwerk dat Vlaanderen en België, met naburige landen moet verbinden. Zulke verbindingen zijn essentieel om CO₂ op grotere schaal te kunnen afvangen en transporteren, een ambitie die ook in de industriecluster van North Sea Port sterk leeft.

Afbeelding
Fluxys CO2 infrastructuur België SDR Smart Delta Resources

Fluxys, lid van Smart Delta Resources Flanders, speelt een sleutelrol in deze ontwikkeling. Tijdens het slotevent van het Map-it CCU-project benadrukte het bedrijf dat de vraag naar CO₂-transportinfrastructuur snel toeneemt, terwijl de realisatie van afvang-projecten vaak vertraging oploopt. Daarom is het van belang om nú te investeren in strategische locaties, waar bestaande infrastructuur mogelijk herbestemd kan worden voor CO₂-transport.

Fluxys c-grid heeft zich recent kandidaat gesteld om als CNO (CO2 Network Operator) op te treden voor zowel Vlaanderen als Wallonië. In deze rol zou het bedrijf verantwoordelijk worden voor de uitbouw, het beheer en de coördinatie van het CO₂-transportnetwerk in beide regio’s. Hoewel de officiële toekenning nog lopende is, ziet het er veelbelovend uit. Fluxys hoopt tegen eind Q3 2025 de formele erkenning van de Vlaamse regering te verkrijgen, zodat het Vlaamse traject gelijktijdig kan worden afgerond met dat van Wallonië. Deze stap past binnen de bredere ambitie van Fluxys om tegen 2030 jaarlijks 30 miljoen ton CO₂ te kunnen vervoeren via een robuust en grensoverschrijdend netwerk. Een tijdige beslissing over de verdere uitrol van dit netwerk kan de koppeling van industriële clusters aanzienlijk versnellen. Denk aan verbindingen met het toekomstig netwerk van Fluxys c-grid Antwerp in het Antwerpse havengebied, de industriecluster van North Sea Port en de bredere SDR-regio, met verdere vertakkingen naar Nederland, Duitsland, Noorwegen en Wallonië.

Smart Delta Resources volgt deze ontwikkelingen op de voet en blijft zich inzetten om ook in onze regio de voorwaarden te creëren voor een toekomstbestendig CO₂-netwerk.
 

LINKS: 
-    Fluxys CO₂, zoveel meer dan een broeikasgas
-    Map-it CCU | CAPTURE

 

Gerelateerd nieuws

ezk

Delegatie Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bezoekt Zeeland

EZK in gesprek met Provincie Zeeland, Smart Delta Resources en North Sea Port over voortgang verduurzaming bij de industriële partners in de regio.

Dow

Het Multi Generation Plan, de routekaart van Dow naar CO2-neutrale productie

In het afgelopen jaar presenteerde Smart Delta Resources-partner Dow haar Multi Generation Plan. In dit plan is de route beschreven die de Terneuzense vestiging van het chemieconcern aflegt naar CO2-neutraliteit in 2050.

infra

Industrie Schelde-Deltaregio presenteert update verduurzamingsplannen

Het onlangs gepubliceerde rapport Cluster Energie Strategie 2022 beschrijft de plannen die het industriecluster wil uitvoeren om de CO2-reductie klimaatdoelen te halen en geeft het overzicht van de te ontwikkelen infrastructuur om deze te kunnen realiseren.