De internationale partners binnen Smart Delta Resources NL (SDR) zijn zeer divers maar behoren ieder voor zich tot de (innovatieve) wereldtop van hun eigen sector: Air Liquide, Air Products, Cargill, Cosun, Dow, Gasunie, Lamb Weston/Meijer, Ørsted, PZEM, Trinseo, Vopak, Yara en Zeeland Refinery.

Met ondersteuning van Impuls Zeeland, North Sea Port en Provincie Zeeland.

Topbedrijven met intrinsieke wil tot innoveren

De internationale partners binnen Smart Delta Resources NL (SDR) zijn zeer divers maar behoren ieder voor zich tot de (innovatieve) wereldtop van hun eigen sector: Air Liquide, Air Products, Cargill, Cosun, Dow, Gasunie, Lamb Weston/Meijer, Ørsted, PZEM, Trinseo, Vopak, Yara en Zeeland Refinery. SDR krijgt actieve ondersteuning van de provincies Zeeland en Oost- Vlaanderen, het grensoverschrijdende havenbedrijf North Sea Port en NV Economische Impuls Zeeland. Elk van de partners binnen SDR heeft een eigen verduurzamingsagenda en ambities, die elkaar versterken in de samenwerking binnen SDR. In de eigen agenda’s ligt de intrinsieke wil besloten om te innoveren, te verduurzamen en een goede werkgever te zijn binnen de sector en de regio. De structurele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen binnen zowel overheden als bedrijven ligt hierbij verankerd in het overkoepelende doel de regio te verduurzamen, waarbij samenwerking geen optie is maar van cruciaal belang om de eigen ambities te bereiken.

air liquide

Air Liquide

Air Liquide levert industriële gassen, technologieën en services voor de industrieën, waarbij ze samen met klanten betere waardeketens ontwikkelen en synergiën bedenken en leveren.

air products

Air Products

Air Products is al meer dan 80 jaar een wereldwijd toonaangevende producent van industriële gassen. Air Products is tevens de voornaamste leverancier van procestechnologie en -apparatuur voor vloeibaar aardgas (LNG) in de wereld. 

SDR Partner ArcelorMittal

ArcelorMittal

ArcelorMittal Belgium behoort tot de ArcelorMittal-groep, een van de meest vooraanstaande staal- en mijnbouwbedrijven ter wereld.

Cargill Sas van Gent

Cargill

Cargill levert voedings-, landbouw-, financiële en industriële producten en diensten aan heel de wereld.     

Cosun Beet Company

Cosun

Royal Cosun is een moderne, toekomstgerichte coöperatie, ontstaan in Nederland en met momenteel 26 vestigingen in 9 landen. Cosun zet de enorme potentie van planten om naar oplossingen voor iedere dag.

dow

Dow Benelux

Dow is qua omvang het derde chemiebedrijf ter wereld, en wereldleider in plastics. Dow is actief in 35 landen, sinds 1955 in de Benelux.

 

SDR Partner Engie

ENGIE Electrabel

ENGIE Electrabel, voorheen Electrabel, is de Belgische energie-afdeling van de Franse multinational ENGIE. ENGIE Electrabel verkoopt op de Belgische consumentenmarkt elektriciteit, aardgas, energieproducten en energiediensten aan zakelijke klanten en particulieren.

Fluxys_LNG_terminal_Zeebrugge

Fluxys

Fluxys is een onafhankelijk gasinfrastructuurbedrijf in de energiesector met het hoofdkantoor in België.

SDR Partner Gasunie

Gasunie

Gasunie is een Europees energie-infrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie behoort tot de grootste hogedruk-pijpleidingnetwerken in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer aan pijpleidingen in Nederland en Noord-Duitsland.

SDR Partner Lambweston/Meijer

Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston / Meijer is een van de grootste aardappelproducenten ter wereld. In de fabrieken worden diepgevroren frites gemaakt in alle soorten en maten en voor alle gelegenheden.

SDR Partner Orsted

Ørsted

Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert windparken op zee en land, en legt zich daarnaast toe op zonne-energie, energieopslagfaciliteiten en bio-energiecentrales.

SDR Partner PZEM

PZEM

PZEM is een betrouwbare Zeeuwse én Nederlandse energieproducent, die tijdens de transitie naar CO2-vrije energiebronnen, zorg draagt voor een zekere en veilige levering van stroom. Door betrouwbaar en flexibel te zijn. Door te innoveren en kennis en expertise te leveren. Dat bewijst PZEM al ruim 100 jaar.

SDR Partner Trinseo

Trinseo

Trinseo levert oplossingen op het gebied van chemische materialen en produceert onder meer plastics, latex binders, en synthetisch rubber. Trinseo, met 19 productievestigingen wereldwijd, heeft een grote impact op tal van markten en sectoren.

Vopak Terminal Vlissingen

Vopak

Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en verslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten.

Yara Sluiskil

Yara

Yara legt zich toe op gewasvoedingsoplossingen en producten voor precisielandbouw, die landbouwers in staat stellen om opbrengsten en productkwaliteit te verhogen en tegelijkertijd de impact op het milieu te verlagen

Zeeland Refinery

Zeeland Refinery

Zeeland Refinery maakt brandstoffen en belangrijke grondstoffen uit ruwe aardolie. Zeeland Refinery wil een duurzame en flexibele raffinaderij zijn die behoort tot de beste van West-Europa.

windmolen SDR

Impuls Zeeland

Impuls Zeeland is één van de acht regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) in Nederland. Impuls stimuleert de Zeeuwse economie en ondersteunt innovatieve bedrijven in de provincie Zeeland

havengebied Terneuzen

North Sea Port

North Sea Port is een multimodale haven met diversificatie in goederensoorten en veel ruimte voor ontwikkeling, op ruim 1.000 hectare aan bedrijventerreinen.

kanaal Sluiskil Yara

Provincie Oost-Vlaanderen (BE)

Ook de Belgische provincie Oost-Vlaanderen is een belangrijke ondersteunende partner binnen de grensoverschrijdende samenwerking van SDR. De provincie Oost-Vlaanderen is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en een van de tien provincies van België.

Havengebied Vlissingen

Provincie Zeeland (NL)

De provincie Zeeland is een ondersteunend partner binnen SDR, die actief inzet op economische ontwikkeling, groei en innovatie van Zeeland. Het water rondom de provincie biedt veel mogelijkheden voor getijdenenergie en windenergie.

Deze samenwerking is inmiddels geconcretiseerd in meerdere SDR-programma’s en de afgeleide partnerprojecten. Zo wordt binnen de de grensoverschrijdende Kanaalzone Terneuzen-Gent geprofiteerd van een aaneengesloten industrieel gebied met een grote diversiteit van chemie/ petrochemie, staal, papier, meststoffen, autoassemblage en food. Deze diversiteit biedt diverse kansen voor symbiose tussen bedrijven waarbij het onderling verbinden van productieprocessen kan leiden tot het valoriseren van reststromen. Daarnaast worden er concrete stappen gezet om de CO2 -uitstoot substantieel te verminderen met een waterstofkoppeling tussen Dow in Terneuzen en Yara in Sluiskil. Verder zijn de innovatieve projecten Steel2Chemicals en Carbon2Value van Dow Terneuzen en ArcelorMittal Gent volop in ontwikkeling. De fusie van de havens in 2018 van Zeeland Seaports (Terneuzen en Vlissingen) en het Havenbedrijf van Gent in het huidige havenbedrijf North Sea Port geeft hiervan eveneens een sterke illustratie.

De grensoverschrijdende samenwerking binnen zowel overheden als bedrijven ligt verankerd in het overkoepelende doel de regio te verduurzamen.