Impact Clean Industrial Deal op onze regio
Impact Clean Industrial Deal op onze regio

De Clean Industrial Deal, gepresenteerd door de Europese Commissie op 26 februari 2025, is een ambitieus actieplan gericht op het versterken van het concurrentievermogen en de veerkracht van de Europese industrie, terwijl tegelijkertijd de transitie naar een koolstofneutrale economie wordt versneld. Dit initiatief bouwt voort op de doelstellingen van de Europese Green Deal en introduceert concrete maatregelen om decarbonisatie te bevorderen en economische groei te stimuleren.
Clean Industrial Deal doelstellingen en maatregelen
Een van de kernpunten van de Clean Industrial Deal is het verlagen van energieprijzen en het verminderen van administratieve lasten voor bedrijven, met name voor energie-intensieve sectoren en schone technologieën.
Daarnaast wordt er ingezet op het stimuleren van de vraag naar duurzame, in de EU geproduceerde producten door het introduceren van criteria voor duurzaamheid, veerkracht en Europese voorkeur in zowel publieke als private aanbestedingen.
Thematische pijlers van de overeenkomst
Om deze doelen te bereiken, omvat deze deal zes thematische pijlers:
- Energiezekerheid en energieprijzen: Het versneld uitrollen van duurzame energie en elektrificatie, samenwerking met geschikte gasleveranciers, en modernisering van energienetwerken.
- Financiering: Het mobiliseren van €100 miljard voor een decarbonisatiebank ter ondersteuning van cleantechbedrijven.
- Recycling en kritieke grondstoffen: Het bevorderen van circulariteit en het veiligstellen van de toevoer van essentiële materialen.
- Arbeid en vaardigheden: Het aanpakken van tekorten aan vaardigheden en het creëren van hoogwaardige banen.
- Leidende markten: Het stimuleren van de vraag naar schone producten door middel van productlabels die de koolstofintensiteit aangeven, waardoor bedrijven kunnen profiteren van een 'groene premie' en consumenten beter geïnformeerd worden.
- Mondiale actie: Het versterken van internationale samenwerking en het aangaan van strategische partnerschappen om wereldwijde uitdagingen aan te pakken.
Sectorale actieplannen
Als afgeleide van de Clean Industrial Deal heeft de Europese Commissie specifieke sectorale actieplannen, waaronder voor de auto-industrie, de staal- en metaalsector, en de chemische en cleantech-industrie. Deze plannen zijn bedoeld om maatwerkoplossingen te bieden voor de unieke uitdagingen en kansen binnen deze sectoren. Door deze geïntegreerde aanpak beoogt de Clean Industrial Deal niet alleen de Europese industrie te verduurzamen, maar ook de economische groei te stimuleren en de internationale concurrentiepositie van Europa te versterken.
Effect op energie-intensieve sectoren in de SDR en North Sea Port regio
Het hoeft niet gezegd dat deze Deal een belangrijke impact heeft op de energie en grondstof intensieve bedrijven in de SDR-regio. Daarom volgen we dit van Smart Delta Resources samen met onze leden en North Sea Port nauw op om zo de juiste boodschappen mee te geven aan beleidsmakers.