Het Europees Innovatiefonds lanceerde een oproep voor grootschalige, innovatieve projecten rond hernieuwbare energie en koolstofarme technologieën. Air Liquide zit met zijn ELYgator-project intussen in de laatste selectieronde. De groep diende op woensdag 23 juni 2021 haar definitieve aanvraag voor Europese subsidies in.



Air Liquide wil in Terneuzen een elektrolyser met een vermogen van 200 MW bouwen. Daarmee kan het bedrijf op basis van duurzame elektriciteit voldoende hernieuwbare waterstof produceren om in de eerste tien jaar maar liefst 4 miljoen ton CO2-uitstoot te vermijden. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 4,4 miljard vrachtwagenkilometers. De elektrolyser zal aangesloten worden op het grensoverschrijdende pijpleidingennetwerk van de groep. Air Liquide beschikt in de Benelux alleen al over 28 vestigingen en een pijpleidingennetwerk van 2.290 kilometer.

 

De nieuwe installatie past in de eigen plannen van Air Liquide om in 2050 koolstofneutraal te zijn. En dit is precies ook de ambitie die Smart Delta Resources heeft: een compititieve en klimaatneutrale imdustrie in de regio in 2050. Het waterstofcluster in de Schelde-Delta regio is vandaag al het grootste in de Benelux en één van de belangrijkste in Europa. Bij tal van bedrijven in de regio staan projecten in de steigers die deze positie verder zullen versterken.

Meer informatie is te vinden op de website van Air Liquide.

Gerelateerd nieuws

Yara

Yara Sluiskil geeft met Climate Roadmap 2030 inzicht in verduurzamingsplannen

Opnieuw ziet Yara Sluiskil als grootste waterstofproducent van Nederland en grootste productievestiging van het concern kansen om een enabler te zijn voor een duurzame waterstofeconomie.

Ondertekening B2B Heat overeenkomst POM Oost-Vlaanderen en Smart Delta Resources Flanders

SDR Flanders en POM Oost-Vlaanderen bundelen krachten voor duurzame industriële warmte-uitwisseling

De Gentse Kanaalzone biedt een bijzonder potentieel voor het hergebruiken van industriële restwarmte. Via de Taskforce B2B Heat van Smart Delta Resources Flanders worden vraag en aanbod aan warmte systematisch in kaart gebracht. 

ArcelorMittal Europees bezoek uitdagingen staalsector

Positief signaal van de EU: Commissarissen in gesprek met de staalsector

Dringende thema’s: hoge energiekosten, oneerlijke concurrentie door import en grote investeringen die nodig zijn voor een duurzame transformatie