Het Europees Innovatiefonds lanceerde een oproep voor grootschalige, innovatieve projecten rond hernieuwbare energie en koolstofarme technologieën. Air Liquide zit met zijn ELYgator-project intussen in de laatste selectieronde. De groep diende op woensdag 23 juni 2021 haar definitieve aanvraag voor Europese subsidies in.

Air Liquide wil in Terneuzen een elektrolyser met een vermogen van 200 MW bouwen. Daarmee kan het bedrijf op basis van duurzame elektriciteit voldoende hernieuwbare waterstof produceren om in de eerste tien jaar maar liefst 4 miljoen ton CO2-uitstoot te vermijden. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 4,4 miljard vrachtwagenkilometers. De elektrolyser zal aangesloten worden op het grensoverschrijdende pijpleidingennetwerk van de groep. Air Liquide beschikt in de Benelux alleen al over 28 vestigingen en een pijpleidingennetwerk van 2.290 kilometer.

 

De nieuwe installatie past in de eigen plannen van Air Liquide om in 2050 koolstofneutraal te zijn. En dit is precies ook de ambitie die Smart Delta Resources heeft: een compititieve en klimaatneutrale imdustrie in de regio in 2050. Het waterstofcluster in de Schelde-Delta regio is vandaag al het grootste in de Benelux en één van de belangrijkste in Europa. Bij tal van bedrijven in de regio staan projecten in de steigers die deze positie verder zullen versterken.

Meer informatie is te vinden op de website van Air Liquide.

Gerelateerd nieuws

volth2

VoltH2 ontvangt €20 miljoen voor uitbouw infrastructuur voor groene waterstof

Just Transition Fund steunt energietransitie in Zeeland

NSP

Samenwerking cruciaal voor omzetting afval naar waardevolle grondstoffen

Op 16 april 2024 heeft Smart Delta Resources de aanbevelingen van een studie naar regionale beschikbaarheid van afval- en reststromen opgepakt met de opstart van het Circular/C project. 

Yara Sluiskil

Yara Sluiskil realiseert eerste cross border CCS project ter wereld

Smart Delta Resources-partner van het eerste uur Yara Sluiskil zet een grote stap in haar ambitie om de uitstoot van CO2 te reduceren.