Onze partner Fluxys heeft officieel de eerste fase aangekondigd van de aanleg van een waterstofnetwerk in België. Deze mijlpaal vormt een belangrijke stap in de transitie naar een koolstofarme economie. De nieuwe waterstofinfrastructuur zal van cruciaal belang zijn voor de verduurzaming van de industrie in onze regio, waar zowel in Vlaanderen als in Zeeland volop wordt ingezet op de ontwikkeling van een robuuste waterstofeconomie.


Waterstof als motor van de energietransitie

Fluxys, dat sinds 2023 via dochteronderneming Fluxys hydrogen werkt aan de ontwikkeling van waterstofinfrastructuur, werd in april 2024 officieel aangeduid als de beheerder van het Belgische waterstofnetwerk. In deze rol neemt het bedrijf het voortouw in de realisatie van een open-toegang waterstofleidingnet waarop zowel producenten als afnemers kunnen aansluiten.

De eerste pijpleidingen worden aangelegd in de havengebieden van Antwerpen en Gent, met een strategische verbinding tussen Kallo en Zelzate. Deze regio maakt integraal deel uit van het Smart Delta Resources-cluster, waarin grensoverstijgende samenwerking en verduurzaming centraal staan.

Een gezamenlijk doel: 30 TWh aan waterstof tegen 2030

Het project ontvangt ondersteuning van de federale overheid via het Europese Resilience and Recovery Fund, en zal stapsgewijs worden uitgebreid. Met deze infrastructuur wordt de basis gelegd voor een duurzaam waterstofnetwerk dat tegen 2030 een jaarlijkse capaciteit van 30 TWh moet kunnen vervoeren.

Dit project sluit naadloos aan bij de ambities van Smart Delta Resources om de industrie in de regio te helpen verduurzamen en klimaatdoelstellingen te realiseren. Door gezamenlijke inspanningen in infrastructuurontwikkeling, kennisdeling en grensoverstijgende planning, kunnen we de noodzakelijke versnelling maken naar een klimaatneutrale industrie.

Lees het volledige persbericht van Fluxys hier:
Fluxys start met bouw van eerste fase waterstofnetwerk (25/03/2025)
 

Gerelateerd nieuws

Yara

Yara Sluiskil geeft met Climate Roadmap 2030 inzicht in verduurzamingsplannen

Opnieuw ziet Yara Sluiskil als grootste waterstofproducent van Nederland en grootste productievestiging van het concern kansen om een enabler te zijn voor een duurzame waterstofeconomie.

Ondertekening B2B Heat overeenkomst POM Oost-Vlaanderen en Smart Delta Resources Flanders

SDR Flanders en POM Oost-Vlaanderen bundelen krachten voor duurzame industriële warmte-uitwisseling

De Gentse Kanaalzone biedt een bijzonder potentieel voor het hergebruiken van industriële restwarmte. Via de Taskforce B2B Heat van Smart Delta Resources Flanders worden vraag en aanbod aan warmte systematisch in kaart gebracht. 

ArcelorMittal Europees bezoek uitdagingen staalsector

Positief signaal van de EU: Commissarissen in gesprek met de staalsector

Dringende thema’s: hoge energiekosten, oneerlijke concurrentie door import en grote investeringen die nodig zijn voor een duurzame transformatie