Jan De Nul Group en Ørsted hebben het exportkabelcontract getekend voor het Hornsea 3 offshore windmolenpark in het VK. Jan De Nul Group zal verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de zeebodem, het transport, de installatie en de bescherming van 350 km DC-exportkabels die het windmolenpark verbinden met het Britse elektriciteitsnet.

Het Hornsea 3 offshore windmolenpark ligt 160 km uit de kust van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk. Met zijn capaciteit van 2,9 GW wordt dit windpark het grootste individuele offshore windpark tot nu toe en brengt het de totale capaciteit van de Hornsea offshore windzone op 5,4 GW, het grootste ter wereld. 

De twee DC-exportkabels zullen samen 350 km lang zijn en het windmolenpark verbinden met het nationale elektriciteitsnet. Hornsea 3 zal genoeg hernieuwbare elektriciteit opwekken om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.

Wouter Vermeersch, manager offshore kabels bij Jan De Nul Group: "We zijn er trots op Ørsted te kunnen ondersteunen bij de bouw van 's werelds grootste individuele offshore windpark door 2,9 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet van het Verenigd Koninkrijk. Dankzij onze samenwerking met Ørsted, waaronder recente projecten zoals de monopile installaties voor Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3 in Duitsland, blijven we samen bouwen aan de energietransitie."

Jan De Nul Group zet verschillende schepen in om de beste service te kunnen bieden.
Dankzij zijn uitgebreide en diverse offshore vloot levert Jan De Nul Group de optimale diensten om zijn klanten te helpen bij de overgang naar hernieuwbare energie. Voor de installatie en bescherming van de DC-exportkabels zet het bedrijf verschillende schepen in. De kabellegschepen Isaac Newton en Connector zullen de kabels vervoeren en installeren, en om de kabels te beschermen zullen verschillende begravingsoplossingen worden gebruikt, waaronder het rots-installatieschip Simon Stevin dat tot 150.000 ton rots zal installeren om de kabels te beschermen. De werkzaamheden beginnen in 2025 en zullen naar verwachting begin 2027 voltooid zijn.

Afbeelding
jan de nul en orsted

Gerelateerd nieuws

Smart Delta Resources

Smart Delta Resources-partner Air Liquide in de laatste selectieronde Europees Innovatiefonds met 200 MW elektrolyser in Terneuzen

Deze investering zou het waterstofcluster in de Schelde-Delta regio verder versterken. Naar schatting kan er in de eerste 10 jaar maar liefst 4 miljoen ton CO2-uitstoot worden vermeden.

orsted

Officiële opening windpark Borssele 1&2 van Ørsted

Op 6 september 2021 heeft de officiële opening plaatsgevonden van windpark Borssele 1&2 van SDR-partner Ørsted. Het windpark is al operationeel sinds het laatste kwartaal van 2020.

werkbezoek

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat op bezoek in Zeeland

Een brede delegatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bracht op 27 maart een uitgebreid werkbezoek aan de Schelde-Deltaregio.