Een van de eerste grote successen had Smart Delta Resources in de vorm van een Green Deal voor de waterstofuitwisseling tussen Dow Benelux en Yara Sluiskil in maart 2016, waarvan de ingebruikname van deze leiding in 2018 het resultaat was. 

In de diverse naftakrakers van DOW komt waterstof vrij en deze heeft Dow niet allemaal nodig. Yara Sluiskil kan deze waterstof als grondstof in hun productieprocessen goed gebruiken. Het was destijds de eerste bestaande aardgasgastransportleiding die door Gasunie geschikt werd gemaakt voor het vervoer van waterstof. Via de leiding, die 12 kilometer lang is, wordt dus al drie jaar efficiënt en veilig waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld. Het vanuit Smart Delta Resources geïnitieerde project van deze waterstofuitwisseling is een mooi voorbeeld van circulaire economie in de praktijk.

Afbeelding
yara

Gerelateerd nieuws

am

Smart Delta Resources-partner ArcelorMittal start project voor koolstofafvang en -gebruik

De CCU-installatie van 200 miljoen euro is de eerste in haar soort in de Europese staalindustrie.

epz

Smart Delta Resources breidt samenwerking verder uit

Met de nieuwe leden Elia, EPZ, Evos Terneuzen en Synthomer Middelburg wordt de samenwerking verder versterkt.

Dow

Grote Zeeuwse projecten onderdeel van verduurzamingsplannen Rijk

Drie grote projecten in de Schelde-Deltaregio zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). Dit zijn infrastructuurprojecten van nationale betekenis met als doel versnelling aan te brengen in de Nederlandse industriële energietransitie.