Onlangs heeft Smart Delta Resources een gelegenheidscoalitie gevormd en om aandacht gevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor dit probleem. Deze call-to-action is inmiddels in behandeling. Naar aanleiding van de brief publiceerde Energeia het artikel: «Nog deze maand besluit nodig over subsidies waterstof». Bovendien zijn er kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Silvio Erkens aan de Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.

Maar liefst vijf, door Smart Delta Resources ondersteunde, kansrijke waterstofprojecten zitten volop in het proces voor de Europese “Important Projects of Common European Interest (IPCEI)”. Het behalen van een IPCEI-status geeft projecten een positieve kwalificatie en daarmee toegang tot bredere vormen van financieringen en het vergemakkelijkt daarmee de opschaling van de Nederlandse waterstofambities.

De aanmelding voor ronde twee van het IPCEI-proces is binnenkort. Als er vóór die datum geen geld beschikbaar wordt gesteld door de Nederlandse overheid voor de aangemelde projecten, dan kunnen deze projecten zich niet aanmelden voor ronde twee (Wave 2) van het IPCEI-proces. Dit zou vertraging van de projecten opleveren, terwijl juist versnelling nodig is. Het eventueel terugtrekken van de Nederlandse projecten uit Wave 2 zou ervoor zorgen dat onze industrie achterop raakt bij de overige Europese lidstaten.

De door Smart Delta Resources geïnitieerde coalitie bestaat uit Air Liquide, BP, Engie, Groningen Seaports, HyCC, North Sea Port, Ørsted, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Provincie Noord-Holland, Provincie Zuid-Holland, Provincie Zeeland, Shell, Smart Delta Resources, Tata Steel, Uniper, Vattenfall, Yara en Zeeland Refinery.  

Het Hydrogen Delta programma van Smart Delta Resources heeft tot doel de industrie in de Schelde-Deltaregio te verduurzamen door grijze waterstof uit te faseren middels koolstofarme waterstof investeringen. Het programma omvat verschillende projecten, studies en subsidietrajecten. Meer informatie over het Hydrogen Delta programma leest u hier.

Gerelateerd nieuws

restwarmte

Verkenning toepassing industriële restwarmte in gebouwde omgeving Kanaalzone Gent-Terneuzen

Recentelijk is een grensoverschrijdende haalbaarheidsstudie afgerond naar de mogelijke koppeling van het aanbod van industriële restwarmte en warmtevraag in de gebouwde omgeving van de Kanaalzone Gent-Terneuzen. 

Koning-Willem-Alexander-bezoekt-Zeeland-foto-Provincie-Zeeland.jpg

Koning Willem-Alexander bezoekt Zeeland om te praten over waterstof

Koning Willem-Alexander heeft een informeel werkbezoek gebracht aan Zeeland. Hij sprak met een aantal Zeeuwse partners van Smart Delta Resources over waterstof en de energietransitie.

Dow

Het Multi Generation Plan, de routekaart van Dow naar CO2-neutrale productie

In het afgelopen jaar presenteerde Smart Delta Resources-partner Dow haar Multi Generation Plan. In dit plan is de route beschreven die de Terneuzense vestiging van het chemieconcern aflegt naar CO2-neutraliteit in 2050.