Het gaat om projecten van SDR-partners Air Liquide (ELYgator) en Ørsted (Haddock). De projecten richten zich op het maken van waterstof door elektrolyse (het splitsen van water in zuurstof en waterstof met behulp van elektriciteit). Daarvoor worden grote installaties ontwikkeld en gebouwd. Door groene stroom te gebruiken, produceren ze de waterstof op een duurzame manier, met minder CO2-uitstoot. De centrales hebben een vermogen van 100 MW (Haddock) en 200 MW (ELYgator). Ter vergelijking: de grootste momenteel operationele centrale in Europa is 20 MW.

Baanbrekende projecten zoals ELYgator en Haddock dragen bij aan de nationale en Europese klimaatambities, aangezien waterstof een sleutelrol zal spelen bij de verduurzaming van de industrie en de mobiliteitssector. De bedrijven hebben plannen om deze ‘hernieuwbare’ waterstof te gebruiken voor verschillende industrieën. Bijvoorbeeld voor gebruik in raffinaderijen, voor de productie van kunstmest en voor de mobiliteitssector. De toekenning van de subsidie ​​is een belangrijke stap in de richting van de definitieve investeringsbeslissing.

Belangrijke waterstofprojecten
De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat in totaal zeven projecten voor de productie van groene waterstof in Nederland subsidie ​​krijgen. Twee daarvan staan dus ​​in Zeeland en de overige vijf bevinden zich in Amsterdam/Noordzeekanaal, Rotterdam en Groningen. In totaal zijn er enkele honderden miljoenen euro's mee gemoeid. De subsidie voor deze projecten komt uit de subsidieregeling Important Project of Common European Interest (IPCEI) Waterstof: Waterstofproductie door elektrolyse. Deze subsidie is bedoeld voor belangrijke projecten op het gebied van hernieuwbare waterstof. Zie onze eerdere berichtgeving hierover.

Meer informatie over het ELYgator-project: https://www.smartdeltaresources.com/met-elygator-zet-air-liquide-een-belangrijke-stap-naar-een-co2-neutrale-samenleving

Meer informatie over het Haddock-project: https://orsted.nl/news-archive/2022/12/orsted-ontvangt-subsidie-voor-100-mw-waterstofproject-in-zeeland

 

Gerelateerd nieuws

windpark

SDR-partners Jan De Nul en Ørsted tekenen export-kabelcontract voor grootste offshore windmolenpark ter wereld

Hornsea 3 zal genoeg hernieuwbare elektriciteit opwekken om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.

restwarmte

Verkenning toepassing industriële restwarmte in gebouwde omgeving Kanaalzone Gent-Terneuzen

Recentelijk is een grensoverschrijdende haalbaarheidsstudie afgerond naar de mogelijke koppeling van het aanbod van industriële restwarmte en warmtevraag in de gebouwde omgeving van de Kanaalzone Gent-Terneuzen. 

infra

Industrie Schelde-Deltaregio presenteert update verduurzamingsplannen

Het onlangs gepubliceerde rapport Cluster Energie Strategie 2022 beschrijft de plannen die het industriecluster wil uitvoeren om de CO2-reductie klimaatdoelen te halen en geeft het overzicht van de te ontwikkelen infrastructuur om deze te kunnen realiseren.