Het gaat om projecten van SDR-partners Air Liquide (ELYgator) en Ørsted (Haddock). De projecten richten zich op het maken van waterstof door elektrolyse (het splitsen van water in zuurstof en waterstof met behulp van elektriciteit). Daarvoor worden grote installaties ontwikkeld en gebouwd. Door groene stroom te gebruiken, produceren ze de waterstof op een duurzame manier, met minder CO2-uitstoot. De centrales hebben een vermogen van 100 MW (Haddock) en 200 MW (ELYgator). Ter vergelijking: de grootste momenteel operationele centrale in Europa is 20 MW.

Baanbrekende projecten zoals ELYgator en Haddock dragen bij aan de nationale en Europese klimaatambities, aangezien waterstof een sleutelrol zal spelen bij de verduurzaming van de industrie en de mobiliteitssector. De bedrijven hebben plannen om deze ‘hernieuwbare’ waterstof te gebruiken voor verschillende industrieën. Bijvoorbeeld voor gebruik in raffinaderijen, voor de productie van kunstmest en voor de mobiliteitssector. De toekenning van de subsidie ​​is een belangrijke stap in de richting van de definitieve investeringsbeslissing.



Belangrijke waterstofprojecten

De Rijksoverheid heeft aangekondigd dat in totaal zeven projecten voor de productie van groene waterstof in Nederland subsidie ​​krijgen. Twee daarvan staan dus ​​in Zeeland en de overige vijf bevinden zich in Amsterdam/Noordzeekanaal, Rotterdam en Groningen. In totaal zijn er enkele honderden miljoenen euro's mee gemoeid. De subsidie voor deze projecten komt uit de subsidieregeling Important Project of Common European Interest (IPCEI) Waterstof: Waterstofproductie door elektrolyse. Deze subsidie is bedoeld voor belangrijke projecten op het gebied van hernieuwbare waterstof. Zie onze eerdere berichtgeving hierover.

Meer informatie over het ELYgator-project: https://www.smartdeltaresources.com/met-elygator-zet-air-liquide-een-belangrijke-stap-naar-een-co2-neutrale-samenleving

Meer informatie over het Haddock-project: https://orsted.nl/news-archive/2022/12/orsted-ontvangt-subsidie-voor-100-mw-waterstofproject-in-zeeland

 

Gerelateerd nieuws

NSP

Energiecrisis en stikstofeisen hebben forse impact op de industrie in de Schelde-Deltaregio

Smart Delta Resources vraagt Nederlandse bewindslieden middels brief om actie en doet enkele aanbevelingen.

windpark

SDR-partners Jan De Nul en Ørsted tekenen export-kabelcontract voor grootste offshore windmolenpark ter wereld

Hornsea 3 zal genoeg hernieuwbare elektriciteit opwekken om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.

DRC

Vertraging realisatie van de Delta Rhine Corridor – een oproep tot actie

Meer focus nodig op de realisatie van de waterstof- en CO2-verbindingen tussen de Schelde-Deltaregio en Rotterdam om de energietransitie in beide regio’s tijdig door te ontwikkelen en substantiële CO2-reductie te realiseren.