In deze grensoverschrijdende studie is samengewerkt door de Provincie Zeeland, Provincie Oost-Vlaanderen en bij Smart Delta Resources aangesloten industriële bedrijven.

Het onderzoek is uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau voor het doorrekenen van potentiële business cases op basis van techno-economische modellering. Er zijn verschillende scenario’s doorgerekend.

De belangrijkste conclusies uit deze studie zijn:

  • In Zeeuws-Vlaanderen is een 70oC warmtenet op basis van industriële restwarmte het beste alternatief voor het verwarmen van de gebouwen in plaats van met aardgas;
  • In Oost-Vlaanderen is een gecombineerd 90oC en 110oC warmtenet op basis van industriële restwarmte het beste alternatief voor aardgas;
  • De mogelijke warmtenetten in Zeeuws-Vlaanderen (Nederland) en in Oost-Vlaanderen (België) blijven in basis gescheiden vanwege de hogere kosten die de grensovergang met zich meebrengt.
     

Op basis van deze studie worden nadere analyses gemaakt met verschillende belanghebbenden over de mogelijke realisatie van de warmtenetten. Deze haalbaarheidsstudie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland.

Het rapport is hier te downloaden: rapport haalbaarheidsstudie Restwarmte Industrie Kanaalzone

Gerelateerd nieuws

orsted

Ørsted gaat een ​​van 's werelds grootste groene waterstoffabrieken ter wereld ontwikkelen

Ørsted, partner van Smart Delta Resources, ontwikkelt in het havengebied van North Sea Port een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld voor de Nederlandse en Vlaamse industrie.

 

epz

Smart Delta Resources breidt samenwerking verder uit

Met de nieuwe leden Elia, EPZ, Evos Terneuzen en Synthomer Middelburg wordt de samenwerking verder versterkt.

ezk

Delegatie Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bezoekt Zeeland

EZK in gesprek met Smart Delta Resources en North Sea Port over voortgang verduurzaming bij de industriële partners in de regio.