In deze grensoverschrijdende studie is samengewerkt door de Provincie Zeeland, Provincie Oost-Vlaanderen en bij Smart Delta Resources aangesloten industriële bedrijven.

Het onderzoek is uitgevoerd door een gespecialiseerd bureau voor het doorrekenen van potentiële business cases op basis van techno-economische modellering. Er zijn verschillende scenario’s doorgerekend.

De belangrijkste conclusies uit deze studie zijn:

  • In Zeeuws-Vlaanderen is een 70oC warmtenet op basis van industriële restwarmte het beste alternatief voor het verwarmen van de gebouwen in plaats van met aardgas;
  • In Oost-Vlaanderen is een gecombineerd 90oC en 110oC warmtenet op basis van industriële restwarmte het beste alternatief voor aardgas;
  • De mogelijke warmtenetten in Zeeuws-Vlaanderen (Nederland) en in Oost-Vlaanderen (België) blijven in basis gescheiden vanwege de hogere kosten die de grensovergang met zich meebrengt.
     

Op basis van deze studie worden nadere analyses gemaakt met verschillende belanghebbenden over de mogelijke realisatie van de warmtenetten. Deze haalbaarheidsstudie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland.

Het rapport is hier te downloaden: rapport haalbaarheidsstudie Restwarmte Industrie Kanaalzone

Gerelateerd nieuws

volth2

VoltH2 ontvangt €20 miljoen voor uitbouw infrastructuur voor groene waterstof

Just Transition Fund steunt energietransitie in Zeeland

NSP

Samenwerking cruciaal voor omzetting afval naar waardevolle grondstoffen

Op 16 april 2024 heeft Smart Delta Resources de aanbevelingen van een studie naar regionale beschikbaarheid van afval- en reststromen opgepakt met de opstart van het Circular/C project. 

Yara Sluiskil

Yara Sluiskil realiseert eerste cross border CCS project ter wereld

Smart Delta Resources-partner van het eerste uur Yara Sluiskil zet een grote stap in haar ambitie om de uitstoot van CO2 te reduceren.